International School ,,DIAnet“

Učešće naših profesora i saradnika na Međunarodnoj školi – International School „DIAnet“ organizovanoj od strane Univerziteta u Trstu u Gorici, Italija, koja je za temu imala kulturno nasleđe. Studenti doktorskih studija iz Dunavskog regiona, Slika 1, su imali prilike da u okviru DIAnet škole 2015, u saradnji sa predavačima iz Srbije, Italije, Mađarske i Rumunije, upoznaju bliže različite aspekte zaštite i očuvanja kulturne baštine u funkciji održivog razvoja Dunavskog regiona.

dianet1
Slika 1. Učesnici međunarodne škole DIAnet 2015, Gorica, Italija

Od strane Tehnološkog fakulteta na ovoj školi učestvovala je prof dr. Jonjaua Ranogajec i saradnica Snežana Vučetić, dipl. ing. sa sledećim radom: „Uloga novih materijala u zaštiti istorijskih objekata“, Slika 2.

dianet2
Slika 2. Rad na mapiranju oštećenja Vile Manini – Učesnici međunarodne škole DIAnet 2015, Gorica, Italija

Pored predavanja i prezentacije teorijskih znanja iz ove oblasti, učesnici škole su imali priliku da sa timom Tehnološkog fakulteta urade i praktični rad mapiranja degradacije na zidinama vile Manin, koja je locirana u blizini mesta Passariano, Italija, Slika 3.

dianet3
Slika 3. Završne prezentacije učesnika međunarodne škole DIAnet 2015, Gorica, Italija

Kroz dvodnevni interaktivni rad studenti su dobili određena znanja iz procesa destrukcije i karakterizacije istorijskih materijala, i nakon predavanja i radionice, svoje rezultate su prezentovali ostalim učesnicima. Uz ostale sadržaje kojima su se u okviru škole bavili, od arhitekture, primene informaciono-komunikacionih tehnologija u oblasti kulturne baštine, turizma, kulturnog identiteta, upravljanja baštinom i projektima, verujemo da su učesnici razvili mrežu kontakata koja će imati određen uticaj i na njihovu buduću profesionalnu karijeru i primenu stečenih znanja u očuvanju kulturne baštine u Dunavskom regionu.

Piše: Snežana Vučetić, dipl.ing.master

Postavi komentar